Waar het begon

Al bijna 50 jaar kweken

Van het kweken van bloemen en groenten in het verleden, zijn wij 40 jaar terug gestart met het importeren van planten uit Centraal-Amerika en Azië. Vanaf 1969 is VDA Plant begonnen met het verhandelen van geïmporteerde jonge planten, welke direct naar diverse kwekers in zowel binnen- als buitenland werden verzonden.

Vanaf 2000 zijn wij zelf gestart met afkweken van deze planten. Dit zorgde voor ketenverkorting, een lagere kostprijs voor onze klanten en meer transparantie. Sindsdien ligt het hele proces van productontwikkeling tot verkoop allemaal in onze handen.

Ons verhaal

De historie van VDA Plant in een vogelvlucht

1972

Start bedrijf Akker

Wat zich dan voornamelijk richt op het importeren van planten. Producten worden ingekocht in Guatemala en geleverd aan kwekers in Nederland. Met vallen en opstaan leren we van de processen van importeren en kweken.

1983

Uitbreiding assortiment

De productie van de yucca is in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in samenwerking met de leverancier in Guatemala. Het assortiment wordt ook uitgebreid met onder andere de Dracaena Massangeana.

1985

Import vanuit nieuwe landen

De import van onder andere Dracaena Marginata en Bicolor wordt vanuit Costa Rica en Honduras opgestart.

1991

Import uit Dominicaanse Republiek

In dit jaar wordt er gestart met het importeren van gedraaide Ficussen uit de Dominicaanse Republiek.

2001

Import uit Salvador

In dit jaar wordt het assortiment van Akker uitgebreid met de import van de Areca (goudpalm) uit Salvador.

2002

Import uit China

Akker start met het importeren uit China. De waaierpalm, ficus ginseng, Cycas en verschillende orchideeën worden toegevoegd aan het assortiment.

2008

Alles in eigen hand

Het importeren van producten voor derden stopt en de afkweek van planten wordt in eigen handen genomen onder de naam VDA Plant. Sindsdien is de import, afkweek en verkoop van de Areca, Dracaena en Yucca in eigen hand.

2014

Start productie Costa Rica

VDA Plant start met het kweken van onder andere de Dracaena Marginata op een eigen kwekerij van veertig hectare in Costa Rica: El Futuro. Lees hier meer over El Futuro.

2021

Huidige situatie

In onze huidige situatie hebben we veertien hectare in Nederland (verdeeld over meerdere locaties) en veertig hectare in Costa Rica. De focus ligt op vier producten (Areca, Dracaena, Dracaena Massangeana en Yucca) maar er worden ook diverse nieuwe producten ontwikkelt voor de toekomst.

Huidige situatie

14 ha in Nederland
40 ha in Costa Rica